Kulinaria KGW

Przepisy Koła Gospodyń Wielkich to sprawdzone receptury.... Życzymy smacznego.



Konkurs Kulinarny - Kuchnia żydowska 
Nasze inspiracje



  • SMALEC Z FASOLI

    SMALEC Z FASOLI

    1 puszka lub 1,5  szklanki ugotowanej fasoli (białej lub czerwonej)
    2 cebule ( do białej fasoli biała, do czerwonej czerwona)
    4- 6 suszone śliwki
    2 liście laurowe
    1 ziele angielskie
    1 jałowiec
    1 goździk
    Pół łyżeczki majeranku
    ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego
    sól
    czarny pieprz
    olej do smażenia

    Przygotowanie:

            Odcedzamy fasolę(jeśli jest w puszce)lub gotujemy i odcedzamy, płuczemy i miksujemy wraz z sosem sojowym, majerankiem, pieprzem, solą  i 50ml szklanki zimnej wody, odstawiamy. Śliwki kroimy na kawałki 9im mniejsze tym lepiej).

                  Cebulę siekamy w kostkę, rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażymy na małym, aż cebula przybierze złoty kolor.
                
               Przyprawy  usuwamy z podsmażonej cebuli. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z pokrojonymi śliwkami do zmiksowanej fasoli, dalej miksując. Składniki łączymy delikatnie tak by ich nie przebić i nie uczynić gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    Porcja na jeden słoik.


  • MARCHEWKA DO SŁOIKÓW
2 kg marchewki - ugotować, obrać i pokroić w kostkę 
2 szklanki cebuli pokrojonej drobno
2-3 papryki pokrojone w kostkę

SOS:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
8 łyżek octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1/2 szklanki oleju
Zagotować wszystkie składniki sosu. Następnie dodać marchewkę, cebulę oraz paprykę. Wszystko razem wymieszać i podgrzać. Gorące wkładać do słoików. Pasteryzować 15-20 minut.

SMACZNEGO!


  • Zakręcone ogóreczki kanapkowe
  • Barbara Hordyn



1,5 kg ogórków (kroimy wzdłuż na plastry),
2 szklanki wody,
1i 3/4 szklanki octu,
1 i 3/4 szklanki cukru,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżka ziaren pieprzu,
10 ziaren ziela angielskiego,
1 płaska łyżka kurkumy,
1 płaska łyżka soli.
Ze składników gotujemy zalewe, ok. 10 min.
Ogórki układamy w słoikach, zalewamy zalewą i dodajemy proporcjonalnie przyprawy z tej zalewy.
Pasteryzujemy do ok. 10 min. wg uznania.




  • Chlebek przepyszny
  • Dominika Ziaja



1kg mąki pszennej, odjąć pięć łyżek a dodać 5 łyżek mąki zytniej.
1,5 łyżki soli
2 płaskie łyżki cukru
3 łyżki lnu
3 łyżki ziaren dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek otręb pszennych
5 łyżek otręb żytnich
5 dkg drożdży

Drożdze rozpuścić w 1 itrze ciepłej wody. Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce dodać drożdże, wymieszać.
Miska ma się dwa razy otworzyć.
Ciasto sklepać łyżką i wyłożyć do dwóch keksów posmarowanych tłuszczem.
Ciasto posmarować wodą pozostawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem a później na 25 minut tylko dolna grzałka.


  • Chlebek jasny
  • Dominika Ziaja
90 dkg mąki pszennej
garść płatków owsianych
20 dkg mąki razowej
1 łyżka soli
5dkg drożdży
 1 szkl. mleka
700 ml wody

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce, wlać drożdże wymieszać i porcjami dolewać ciepłą wodę. Ciasto ma być gęste ale nie twarde. Zamknąć miskę i jak otworzy się dwa razy, sklepać łyżką i wyłożyć do dwóch keksówek. Posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec 1 godz w 200 stopniach. 







  • Herbatka Imbirowa
  • Agnieszka Nowakowska

Składniki:

Trzy plasterki 0,5 cm imbiru
Plasterek cytryny

Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 5 - 7 minut. Po tym czasie wyciągamy imbir i cytrynę, dodajemy miód. Wypijamy ciepłe...


  • Nalewka z Głogu


Składniki
  • 1 kg głogu
  • 1 l spirytusu
  • 4 szklanki wody
  • 6 goździków
  • 50 dag cukru
  • cynamon -  kora
  • 1 cytryna
  
Cały przepis: 

http://durszlak.pl/przepis/nalewka-z-glogu?c=tag&t=nalewka-z-glogu


  • KETCHUP Z CUKINII
  • Barbara Hordyn

KECZUP Z CUKINII
Składniki:
1,5 kg cukinii
3 duże czerwone papryki
0,5 kg cebuli
2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Cukinię (obrać ze skóry), paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w kostkę (lub plasterki). Następnie zasypać solą i odstawić na min. 2 godziny.
Po tym czasie warzywa gotować w wysokim garnku przez 30 min., a potem za pomocą blendera rozdrobnić tak, aby powstała jednolita masa.
Do przecieru dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, curry, mieloną paprykę i pieprz. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 min.
Powstały gorący keczup przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Odstawić na bawełniany ręcznik dnem do góry.



  • LECZO


Składniki:
- 1 duża cukinia, lub kilka małych
- papryka (najlepiej czerwona lub żółta - ładnie się komponuje)
- 1 cebula
- kawałek wędzonego boczku
- kawałek kiełbasy śląskiej ( podwawelskiej lub zwyczajnej)
- puszka pomidorów (lub w sezonie 3-4 świeże pomidory)
- sól, pieprz, papryka ostra, ziele angielskie, listek laurowy
- zioła (rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia... co kto lubi) także mieszanka ziół prowansalskich
- ew. olej
Sposób przygotowania:
Kroimy boczek w kostkę, kiełbasę na półplasterki, podsmażamy na patelni.
W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w mniej więcej równe kawałki, wrzucamy na głęboką patelnię (najlepiej typu wok). Jeśli nie masz takiej patelni, przed dodaniem cukinii przełóż wszystko do dużego garnka.
Gdy cebula się zeszkli, kroimy umytą cukinię w średniej wielkości kostkę. Nie obieramy jej ze skóry - w przeciwnym razie łatwiej się rozpadnie.
Dorzucamy pomidory i, jeśli trzeba, dolewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy listek i ziele. Dusimy ok. 15 minut, doprawiamy ziołami. Jeśli w smaku odbiega od znanego nam posmaku leczo, możemy dodać łyżkę stołową przecieru pomidorowego i doprawić vegetą. Po kilku kolejnych minutach danie jest gotowe! Leczo można oczywiście przygotować do słoików. Wówczas gorące danie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.


  • Ciasto z owocami


Ciasto lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe, do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Nie grozi zakalcem :-).Można podzielić ciasto na pół i do jednej części dodać kakao - dla urozmaicenia. Zdecydowanie ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w 5 minut.  Polecam!
Składniki: 
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców świeżych lub zamrożonych
  • 1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).




  • ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM -
Składniki:
* 350 g mrożonego szpinaku
* 3 ząbki czosnku
* 3 duże jajka
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 200 g wędzonego łososia w plastrach
* 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami
Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając.
Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego Emotikon smile
  • Przepisy ze zbiorów Danuty Janosik
    Dzięki uprzejmości Pani Danuty jesteśmy w posiadaniu 11 stron przepisów spośród 18, zebranych przez członkinie Koła.... Wybrane zostały najczytelniejsze przepisy, ponieważ czas zrobił swoje a nawet najlepsze sprzęty nie są w stanie odnowić ich....