sobota, 14 marca 2015

Kulinarnie.....

Roladka szpinakowa z łososiem....

„ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM -

Składniki:

 

* 350 g mrożonego szpinaku

* 3 ząbki czosnku

* 3 duże jajka

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 200 g wędzonego łososia w plastrach

* 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami

 

Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową. 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając. 

Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry. 

Smacznego :)”

Przepis wypróbowany i prosty.... rodzaj przystawki. Przepis do zrobienia w zakładce Kulinaria KGW... Podziękowania KGW Prandocin Wysiołek za przypomnienie przepisu na facebooku.